Kater op de hondenschool
Door: Lisette
Blijf op de hoogte en volg Lisette
16 Mei 2009 | Nederland, Utrecht
Vandaag hadden we een spannende dag op de hondenschool: we zouden gaan Klazen. Het wil zeggen: alle pubers zouden worden losgegooid en op het moment dat de hond oogcontact met je maakt nodig je hem uit met een gebaar bij je te komen en stop je er een koekje in. Het is het eerste beginnetje van de stap contact methode van Klaas Wijnberg, die ook wel de hondenfluisteraar genoemd wordt. De Stapcontact methode is een non-verbale en correctieloze manier van werken en leven met honden. In plaats van verbale commando’s maak je gebruik van de communicatiemiddelen die wolven en honden zelf ook gebruiken: oogcontact en lichaamstaal.
Mirjam, de juf, had me al gemaild om Tora een muilkorfje om te doen omdat ze haar niet vertrouwde met andere loslopende honden. Oké, dat snap ik best en ook ik durf mijn ettertje niet los te gooien in een groep loslopende hodnen. Ze zou schade kunnen aanrichten (heeft er nooit de lengte voor gehad, dus wat er echt gebeurt weet ik niet). Mirjam had stille hoop dat Tora met een muikorf niet meer zou uitvallen. Nou, dus wel. Ze valt niet uit tijdens een oefening, maar juist tussen de oefeningen door als een andere hond begint haar aan te staren dan ineens Grom + uitval! Ze had onmiddellijk door dat het met muilkorf ook wel ging. Alle andere pubers gingen los en helemaal uit hun dak. Ze waren ook mentaal los, zeg maar! Ze raceten achter elkaar aan en deden van alles behalve oogcontact met hun eigenaren maken... Daar ging de stapcontact methode... Gelukkig lieten ze Tora met rust. Ik had haar 8 meter lijn gegeven, maar ze gebruikte er maar hooguit 1 1/2 meter van. Ze volgde als een plaatje en had er duidelijk meer lol in toen ik de muilkorf afdeed.
Even later moest ze aan een paaltje liggen met korf om en een andere combinatie liep om haar heen. Ze gaf geen krimp en bleef mij aankijken zonder uitval. Daarbij keek ze met lage kop mij zo balend aan dat we er allebei een kater van hadden. Ook zonder muilkorf zou ze niets kunnen aanrichten (ze zat vast aan de paal en de voorbijkomende hond aan de lijn). Ik besef zeer goed dat ik er een positieve draai aan moet geven, maar als ik haar zo zie balen ben ik ook maar een mens...